Phishing

 

Phishing: Hoe veilig is úw mailbox?

Het is u misschien ook weleens overkomen: u ontvangt een ogenschijnlijk nette mail van een bekend bedrijf, maar toch vertrouwt u de mail niet helemaal. Onbewust valt er iets vreemds op aan de inhoud van de mail, waardoor u het gevoel krijgt dat er iets niet klopt. Zo zou volgens het mailtje opeens uw incasso-contract niet langer geldig zijn, of u zou nog een aantal persoonlijke gegevens aan het bedrijf moeten verstrekken. Negeer dat onderbuikgevoel niet en ga eerst op onderzoek uit! Grote kans dat u te maken heeft met phishing.

 

Wat is phishing eigenlijk?

Phishing is een vorm van internetcriminaliteit. Door middel van nep e-mails, sms’jes of Whatsapp-berichten proberen internetcriminelen achter uw persoonlijk gegevens te komen. Denk daarbij aan uw bankrekeningnummer of BSN-nummer. Die mailtjes en berichtjes zien er zo bedrieglijk echt uit dat u al snel denkt met een bekend bedrijf te maken te hebben. Zoals met uw eigen bank, uw telecomprovider of webwinkel. Niets is echter minder waar. Achter deze mailtjes en berichtjes schuilt een team van criminelen dat weinig goeds van plan is. U kunt zich waarschijnlijk wel voorstellen welke problemen er ontstaan wanneer u uw persoonlijke gegevens aan deze groep doorgeeft.

 

Hoe herken je phishing?

In de meeste phishingberichten worden in het onderwerp hele dringende en alarmerende zaken genoemd. Zodra u het onderwerp van de mail of het bericht leest is uw aandacht doorgaans meteen gewekt:

  • Betaalopdracht geannuleerd wegens onvoldoende saldo
  • Uw afschrijving is mislukt
  • Bevestig je account
  • Belangrijk: Laatste aanmaning!

Geschrokken van het onderwerp is de lezer snel geneigd de mail te openen en op de inhoud te reageren. Of nog erger: op een link te klikken die in de mail wordt vermeld. De gevolgen kunnen echter groot zijn. Er zijn ook andere, sluwe phishingmethoden. Via een onschuldige digitale groet bijvoorbeeld: “Iemand heeft je een digitale kerstkaart gestuurd. Klik op de link om hem te openen.” Na het klikken op de link word de lezer naar een gevaarlijke nepsite geleid die in de meeste gevallen sterk lijkt op de originele website. Op dat moment kunnen virussen en malware zich op uw computer nestelen.

 

Wat kan ik tegen phishing doen?

  • Wees kritisch op de inhoud van uw inbox

De tijd dat nep-mails nog vol taalfouten stonden ligt inmiddels achter ons. Internetcriminelen worden steeds gewiekster en hun mails worden steeds professioneler. Wees kritisch op de inhoud van uw inbox en controleer altijd of het mailadres van de afzender wel overeenkomt met de bedrijfsnaam. Lees ook de inhoud van de mail kritisch. In veel phishingmails wordt u niet persoonlijk aangesproken terwijl de meeste bedrijven, zoals uw eigen bank of je gemeente dat vaak wel doen.

  • Klik niet zomaar op de links (URL’s) die in de mail staan

In veel phishingmails wordt u gevraagd op een link te klikken waarmee u wordt doorgeleid naar een website. Klik daar niet zomaar op. Door eerst met de muis boven de link te zweven zonder erop te klikken kunt u zien naar welk adres u wordt geleid. Controleer of dit adres logisch is en of de link naar een beveiligd internetadres gaat. Veel gerenommeerde bedrijven maken immers gebruik van beveiligde internetverbindingen (herkenbaar aan https://). Bij twijfel: niet klikken.

  • Geef nooit persoonlijke gegevens af

Gerenommeerde partijen zoals banken, verzekeraars, telecomproviders, de overheid, etc. zullen nooit via e-mails of andere digitale berichten naar uw persoonlijke gegevens vragen. Geef dus nooit pincodes, bankrekeningnummers, creditcardnummers, wachtwoorden of andere persoonlijke gegevens af.

  • Open bij twijfel geen bijlagen

Twijfelt u? Open dan in geen geval eventuele bijlagen. In die bijlagen kunnen virussen en malware zitten die grote schade aan uw computer kunnen toebrengen.

  • Meld phishing bij de Nationale Fraudehelpdesk

Heeft u een mail of berichtje ontvangen dat sterk op phishing lijkt? Meld die dan bij Nationale Fraudehelpdesk. Zij kunnen aangeven of het inderdaad om phishing gaat.

 

Meer weten?

Onze adviseur vertelt u er graag meer over. Snel persoonlijk contact?
Belt u dan (0)592 53 00 53

 

Neem contact met mij op over Netwerk Security

Wat zijn uw contactgegevens?
Welk moment komt u het beste uit voor een gesprek?
Heeft u specifieke vragen?
U krijgt een e-mail van uw aanvraag. Wat is uw e-mailadres?
* = nodig voor de aanvraag