Het cryptovirus

 

De ultieme verleiding: Een virus in een betrouwbaar jasje

Wat kan de verleiding soms groot zijn om dat ene mailtje in de spambox tóch te openen. Bepaalde mails lijken immers zó betrouwbaar dat de lezer de mail in de spambox toch besluit te openen. Neem nou die factuurmail van KPN waarin de lezer wordt verzocht om in te loggen, of die mail van de Rabobank waarin de nieuwe Raboscanner wordt aangeboden. Ogenschijnlijk lijkt er weinig mis te zijn met deze mails. De verleiding is dan ook erg groot om zo’n mailtje te openen en op de link in de mail te klikken. Enkele ogenblikken later blijkt de ellende helaas niet meer te overzien.

 

Een ‘dodelijk’ virus in een betrouwbaar jasje, dat is het cryptovirus.

Het is een regelrechte ramp voor ieder bedrijf. Na besmetting nestelt het virus zich op de lokale server, waarna het alle files versleutelt en vergrendelt. De gebruiker krijgt vervolgens een melding dat de vergrendelde files pas worden vrijgegeven na betaling van een bepaalde som ‘losgeld’. Omdat ook de lokale back-up-faciliteiten binnen hetzelfde netwerk doorgaans besmet raken, zijn bedrijven die een dergelijke besmetting oplopen volledig vleugellam. Beeld u zich de gevolgen voor uw bedrijf eens in die een besmetting met zich mee zouden brengen. Maanden aan data en productiegegevens die verloren gaan. Het herstel zou een enorme hoeveelheid geld kosten om over de mogelijke reputatieschade nog maar te zwijgen.

 

Online back-up als vangnet

Laat u niet verrassen en neem de juiste maatregelen! De eerste en belangrijkste remedie tegen het cryptovirus is “het gezonde verstand”: open nooit zomaar mails die in de spambox staan en klik nooit zomaar op onbekende links. Daarnaast is een goede online back-up-service van essentieel belang. Door met een automatische online back-up te werken creëert u een vangnet waarmee de effecten van een eventuele besmetting worden beperkt. VSA adviseert u graag bij de aanschaf van een goede online back-up. Wij hebben de expertise in huis om de data van uw hotel een veilig onderkomen te bieden. Want hoewel een besmetting in een klein hoekje zit, blijven met behulp van onze online back-up de gevolgen altijd beperkt. 

 

Meer weten?

Onze adviseur vertelt u er graag meer over. Snel persoonlijk contact?
Belt u dan (0)592 53 00 53

Neem contact met mij op over Security Support

Wat zijn uw contactgegevens?
Welk moment komt u het beste uit voor een gesprek?
Heeft u specifieke vragen?
U krijgt een e-mail van uw aanvraag. Wat is uw e-mailadres?
* = nodig voor de aanvraag